Förra hösten installerade PostNord DNA-spray i sina distributionsfordon, vilket har gett positiva resultat. I Stockholmsområdet har antalet inbrott halverats under första halvåret 2016

MärkDNA är en modern, osynlig stöldskyddsmärkning som finns i flera varianter. PostNord installerade företaget SmartWaters DNA-spray i sina distributionsfordon förra året. Sprayen utlöses när någon gör inbrott i fordonet och gärningsmannen blir duschad. Sprayen träffar också godset.

Ett knappt år senare har projektet gett tydliga resultat. I Stockholm halverades antalet inbrott i distributionsfordon första halvåret i år jämfört med motsvarande period 2015.

- Hela branschen har haft en ansträngd situation i Stockholmsområdet i några år. Som en förebyggande åtgärd installerade vi MärkDNA i våra bilar i slutet av förra året och vi har snabbt sett resultat i form av en halvering av inbrotten i våra distributionsfordon i Stockholm, säger Alexis Larsson, chef Säkerhet PostNord Sverige.

När gärningsmannen och godset har träffats av DNA-sprayen så kan de spåras av hundar och sprayen är synlig med UV-ljus. DNA är unikt för fordonet, vilket ger polisen stora utredningstekniska fördelar.

Säkerhet är ett nyckelord i leveranserna för PostNord.

– PostNords främsta mål med säkerhetsarbetet är att skydda våra kunders tillgångar. Vår strävan är att vara proaktiva och ligga i framkant. Brottslingarna utvecklar sina metoder och vi måste ligga före dem, säger Alexis Larsson.

Fyra andra sätt PostNord skyddar ditt gods på:
* Chaufförer hanterar inte kontanter och är utrustade med personlarm.
* Extra kraftiga lås, som låses automatiskt, har installerats i fordon.
* Alla mobiltelefoner, surfplattor och modem med IMEI-nummer som stjäls, spärras och blir helt värdelösa om de blir stulna.
* Transportfordon är utrustade med gps-utrustning som larmar vid otillåten dörröppning och följer upp bilarnas rutter och transportvägar.

 

DNA-Spray halverar antal inbrott

2016, Nyhet